top of page
Pers

 

 

Improvisatietheater : “Les één: stoppen met nadenken”

 

 

Leden van Improvisatietheater oefenen hun gezichtsspieren in De Boekerij in Herentals.

HERENTALS - Zin in een hoogst spontane en intuïtieve omgang met enkele medemensen? Dan is het Improvisatietheater misschien wat voor u. Weldra start een cursus in De Boekerij in Herentals.

Theo Peeters kreeg de microbe van het improvisatietheater te pakken in Leuven. Maar omdat de Kempenaar de verre verplaatsing niet meer zag zitten, stampte hij in Geel zelf een initiatief uit de grond. Het Improvisatietheater kreeg vier jaar geleden een tweede afdeling in Westerlo, die nu uitbreidt met een extra groep in Herentals. “Zaterdag 6 januari houden we in De Boekerij in de Berkenlaan van 10 tot 16u een kennismaking plaats, nadien volgt een reeks van twaalf trainingen op vrijdagavond”, zegt Theo Peeters.

Hele toneelstukken

Bij improvisatietheater denken de meeste mensen aan televisieprogramma’s als Onvoorziene Omstandigheden of Whose line is it anyway? “Dat is de korte vorm, met korte leuke grappen, maar wij leggen ons meer toe op de lange vorm. Dat kan je zien als een toneelstuk dat je al improviserend opvoert. Onze lessen zijn korte oefeningen, maar het doel is een volledig stuk uit improvisatie te kunnen brengen. Dat is moeilijk en lukt niet altijd, maar dat hoort erbij.”

De trainingen zijn vooral gericht op het aanspreken van gevoelsmatige reacties op de tegenspeler. “Een les duurt ruim twee uur. We starten met een opwarming, om dan stilaan wat scènes te spelen en associatie-oefeningen te doen. Het allermoeilijkst in het begin is te stoppen met denken. De meesten gaan nadenken over wat ze gaan zeggen, maar dat komt heel onnatuurlijk over. Je moet echt reageren op je medespeler. Het leukste is dat je je overgeeft aan het feit dat je gewoon niet weet wat er gaat gebeuren. Dat is in het echte leven toch ook zo?”

De groepen in Geel en Westerlo zijn heel heterogeen: mannen en vrouwen van 18 tot 65 jaar. “Improtheater gaat om gekke toestanden, maar ook de andere grote emoties komen zeker aan bod. Het hoort er allemaal bij”, zegt Theo Peeters. Wie zaterdag wil deelnemen aan de kennismaking, geeft best vooraf een seintje.

www.improtheater.be

WESTERLO Het improvisatietheater in Westerlo bestaat nog maar één jaar en moet door het grote succes al uitbreiden. Het theater start op 20 januari met een nieuwe cursus en verhuist naar een vast en nieuw lokaal in Voortkapel.

Vorig jaar gaf Theo Peeters uit Westerlo in zijn thuisgemeente een eerste cursus improvisatietheater. Daaruit groeide meteen een vaste groep van twaalf theaterspelers en ondertussen traint die groep wekelijks. “Onze mensen zijn al zo ver gevorderd dat één lid zelfs al een kort publiek optreden achter de rug heeft in Leuven en er zijn ook al leden die gastrolletjes spelen in televisiereeksen zoals De Ridder”, zegt Theo. “Ons improvisatietheater slaat echt aan. Met een nieuw jaar zouden we nu graag een tweede groep spelers oprichten. Op 20 januari starten we met een nieuwe cursus. Iedereen is welkom en kan improvisatietheater spelen. Er is geen enkele voorkennis vereist”, vertelt Theo. De bedoeling van improvisatietheater is om te reageren op impulsen. “Je moet alles loslaten en voelen wat er rondom je heen en in jezelf gebeurt. Als er iemand bijvoorbeeld heel hard begint te lachen, reageer je daar op door misschien een mop te vertellen of misschien wel door plots te beginnen huilen”, legt Theo uit.

Vaste stek

Ondertussen is het improgezelschap verhuisd en speelt het nu wekelijks in een zaal van de Chiro Voortkapel. “We zijn echt klaar voor de toekomst”, besluit Theo Peeters. De nieuwe cursus start op dinsdag 20 januari. Voor meer informatie of om jezelf in te schrijven: www.improtheater.be. (JOBG)

Cursus improvisatietheater Westerlo
Improvisatietheater Westerlo
bottom of page